Lazyfeed İle Anlık “Anahtar Kelime” Bazlı Takip

Geçtiğimiz günlerde gerçek zamanlı arama motorlarıile ilgili bir yazı yazmıştım. Yazıda şöyle bir şey söylemiştim:

“…bizim için bir kaç gün ve ya bir kaç saat öncesi değil, “o an” önemli olmaya başlamıştı.”

Evet, artık internet kullanıcıları için “o an” önemli. Geçmişi, eski yazılanları zaten takip etmiştik, bir daha karıştırmak, yeni şeyleri aralarından seçmek hem zor ve yorucu hem de zaman kaybı. İşte burada Rss teknolojisi imdadımıza yetişiyor.

Rss kısaca “Yeni eklenen içeriklerin takip edilmesini kolaylaştıran teknoloji.” olarak tanımlayabildiğimiz ve günlük takiplerimizi gerçek anlamda kolaylaştıran bir teknoloji. Bu sayede her gün takip ettiğimiz/etmemiz gereken siteleri gezmek zorunda kalmıyor yeni içeriklere tek bir alandan ulaşabiliyoruz. Ama bu da bize yetmez oldu. Çünkü rss listesinde bulunan sitelere eklenen içerikler bazen 30 dk. bazen 1 saat farkla gelebiliyor. Geldiği zaman ise çok geç olmuş olabiliyor. Yani istediğimiz gibi “anlık” değil.

Bu yüzden rsscloud sistemi geliştirilmeye başlandı. Bu konuda Gürkan OLUÇ, Webrazzi için çok güzel ve net bir yazı yayınlamıştı. Ayrıntıları oradan okuyabilirsiniz ama kısaca bu sistem sayesinde anlık site takibi yapılabilecekti hemde birçok siteyi tek bir yerden…

Lazyfeed Nedir?

Lazyfeed‘i anahtar kelime bazlı anlık takip web takip sistemi olarak adlandırmam pek yanlış olmaz sanırım. RssCloud sistemini kullanarak internet dünyasında yayınlanan içeriği toparlayıp, sizin belirlediğiniz anahtar kelimelere göre anlık olarak karşınıza çıkarıyor.

Siz hesap oluşturuyorsunuz, oluşturduğunuz hesaba göre takip etmek istediğiniz (ilgi alanınıza, mesleğinize göre) anahtar kelimeleri belirliyorsunuz. Lazyfeed’de sizin için o anahtar kelimelerini taratıp yeni yazılanları anlık olarak karşınıza çıkarıyor. Böylece ilgilendiğiniz konularda hiç bir kaybınız olmuyor.

Bir de takip etmek istediğiniz konuları kendiniz belirlediğiniz için çok fazla gereksiz bilgi ilemuhatapolmak zorunda kalmıyorsunuz.

Basit ama kullanımı kolaylaştıran yanlarından dolayı hayran kaldım ve şu anda çok sık kullandığım bir site olarak tarayıcıda açık olarak duruyor. (:

Bir kaç özelliğini sıralayacak olursam:

– İlgi alanlarımıza göre belirlediğimiz anahtar kelimelerini takip ederken o alana en yakın anahtar kelimeleri öneriyor olması. Bu sayede işinize yarayabilecek konular için kayıtlı olmasalar bile kısa bir göz atma şansınız olabiliyor.

– Takip listenizde beğendiğiniz yazıları tüm içeriğiyle beraber lazyfeed üzerinden okuyabiliyor/izleyebiliyorsunuz. (Site yazarı rss’den izin verdiği sürece) Bu sayede tek tek sitelere girip okumanıza gerek kalmıyor. Tabi içeriğin yayınlandığı siteyi takip etmek isteyenler için de yazı sayfasına link yer alıyor.

– Beğendiğiniz bir yazıyı, yayınlanan siteye girmeden twitter, facebook gibi alanlarda paylaşabiliyorsunuz.

– Çok beğendiğiniz ve ilerde tekrar işinize yarayabilecek yazıları kayıt edip arşiv oluşturabiliyorsunuz. Bu sayede beğendiğiniz içerikleri tekrar aramak zorunda kalmazsınız.

– Takip ettiğiniz konular anlık olarak yayınlanıyor, konuyu siz belirliyorsunuz fakat her yerde olduğu gibi burada da karşınıza spam siteler çıkabiliyor. Sizi çok rahatsız eden, alakasız anahtar kelime kullanarak karşınıza gelen siteleri tamamen engelleyebiliyorsunuz. Tabi sadece bunlar değil, içeriğini beğenmediğiniz ya da daha farklı nedenlerle görmek istemediğiniz siteleri de engelleyebiliyorsunuz.

Dediğim gibi, basit ama kullanımı kolaylaştıran hatta zevkli kıran bu özellikler benim hoşuma gidiyor. Bunlar dışında da özellikleri var. Siteyi kullanarak bu özellikleri keşfedebilirsiniz.

Evet, anlık internet kullanımı, online medya takibi, gerçek zamanlı arama merakı bizi git gide daha temiz bilgiye götürüyor gibi. Bakalım ilerleyen zamanlar ne gösterecek!!!

Şunu eklemeden geçemeyeceğim. Lazyfeed en çok friendfeed’in şu anki gidişatından hoşnut olmayan, bilgiye ulaşmak istediği halde saçma sapan şeylerle karşılaşan, kısaca friendfeed’den sıkılan kullanıcılar için güzel bir takip alanı olacak gibi geliyor. Özellikle iş kolik arkadaşların bunu kullanmaya başlamadan önce 2 kere düşünmelerini söylemek istiyorum. Çünkü her an yeni şeyler görmek, bunları toparlayabilmek için çalışmak çok ama çok zaman alacaktır ve sizi doyurmayacaktır. Sürekli yeni gelen içerikleri de görüp, incelemek isteyeceksiniz yani ilk zamanlarda olan friendfeed bağımlılığı gibi olacak. (:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir