Twitter İçinde Trend ve İstatistik Bilgisi Toparlamak

Twitter için önceleri sadece yurt dışında ki popülerliği için söz ederdik ama ülkemizde de özellikle ünlülerin kullanmaya başlaması ile twitter çılgınlığı başlamış oldu. İte bu çılgınlıktan dolayı insanlar artık hayatları ile ilgili kısa bilgileri, yediklerini, içtiklerini, aldıklarını, pişmanlık ve mutluluklarını twitter aracılığı ile paylaşmaya başladılar. Daha önceleri facebook aracılığı ile paylaşıyorlardı ama twitter kullananlar artık twitter üzerinden güncelleme yapıp facebook duvarında göstermeyi daha çok seviyor.

Yukarıda ki gibi bir çok nedenden dolayı twitter markalar için inanılmaz bir ortam oluşturmuş oluyor. İşte bu ortamı hakkıyla kullanabilmek için bir çok veriyi analiz etmemiz lazım. Geçtiğimiz günlerde Twitter Kullanarak Arama Yapmak! Basit Medya Takibi yazısında nereden başlayabileceğimiz konusunda bilgi sahibi olmuştuk. Twitter bazlı uygulamaları kullanarak aramalar yapabileceğimizi ve bu aramalar doğrultusunda nasıl bir yol izleyeceğimizi anlamış olduğumuzu düşünüyorum.

Bu yazıda yer alan araçlar ile sadece arama yapıyor olmayacağız markamız hakkındaki verileri analiz edeceğiz, kim mutlu kim mutsuz, kimler markamız hakkında neler konuşmuş gibi bir çok bilgiyi alıp verimli bir hale getireceğiz. Her zaman olduğu gibi uygulamalar sizlere hazır lokma olarak gelmiyor. İstediğinizi büyük ölçüde yapıp yorumları size bırakıyor. Bu analizler ile başarılı yol haritaları çizmeniz dileğiyle… (:

Repeets : Twitter’ın reply özelliğinden yararlanan bir uygulama. Bu uygulamada twitter’da en çok reply yapılan mesajlar listeleniyor. Bu listelenme günlük, haftalık ve aylık yapılabiliyor. İsterseniz kullanıcı adı ile arama yapabiliyor varsa reply edilmiş mesajlarını görebiliyorsunuz.

Archivist: Archivist bir masa üstü twitter raporlama uygulamasıdır. Bu uygulamayı kurduğunuz zaman belirli arama kelimelerinin geçtiği girdileri arşivler. Marka analizi için çok etkili bir uygulama.

TwiBuzz : Twitter arama sonuçlarını grafikler halinde yayınlayan bir uygulama. Grafikte saat bazlı arama sayısına kadar her türlü bilgi veriliyor, grafiğin altında da o kelimeye göre gerçek zamanlı arama sonuçları yer alıyor. Çok popüler bir arama yaptığınız zaman 1 dakika içindeki değişim grafiğine bile ulaşabiliyorsunuz.

Twist : Twitter arama sonuçlarını grafik halinde sunan bir uygulama. Bu defa sayı olarak değil aramanın yüzdelik sonuçlarını veriyor. Günlük, haftalık aylık arama grafiğine ulaşabiliyoruz. Bunun yanında o kelimenin anlık arama sonuçlarını listelen uygulamada grafiğin kodlarını alarak kullanabiliyor, doğrudan olarak twitter hesabımıza grafik sonuçlarını gönderebiliyoruz.

ReTweetRadar : Bu trend uygulamasında en popüler twitter aramaları, en popüler twitter hesapları ve çok paylaşılan linklerin sıralaması yer alıyor. Arşiv bölümünden tüm günlere ulaşmak mümkün.

Happn.in : İnsanların şehirler hakkında ne yazdıklarını gösteren bir uygulama. Markaların konumlandırılmasında işe yarar sonuçlara ulaşılabilir. Tek eksiği ise tüm şehirlerin yer almaması.

Twellow : Twitter hesaplarında arama imkanı sunan, imkan verdiği yüksek kategori sayısı ile çok niş aramalara ulaşmamıza olanak sağlayan bir uygulama. Arama sonuçları en popüler kişilerin yazdıklarına göre sıralar.

WhatTheTrend : Arama odaklı çalışan bir uygulama. Aradığınız kelime ile ilgili son haberleri, twitter sonuçlarını, flickr sonuçlarını veren bir uygulama.

Twittley : Twitter hesabı ile birleştirilmiş bir imleme sitesi. Kategorileri ve popüler sıralamaları önemli olan bir uygulama.

TweetFeel : Twitter arama özelliğini özelleştirmiş bir uygulama. Bu uygulamada daha önceden tanımlanmış karakterlere göre duygu analizi yapılıyor. Gönderilen mesajda yer alan sevinç, mutluluk ve ya üzüntü ifadelerinden yola çıkarak aranan kelimelerin insanlar üzerindeki etkisi tespit edilebiliyor. Bu sayede markanın mutluluk tablosu çıkarılabilir. Anlık güncellemeler ile sonuçlar değişiyor bu nedenle olaylar doğrultusunda kişilerin durumlarının nasıl değiştiğini de analiz edilebilirsiniz.

NewsTrendz : Twitter, google, bing ve yahoo’ ya göre en popüler konuları listeleyen bunlar içinde arama yapılan ve sonuçları tek sayfada gösteren bir uygulama.

TwittLink : Titter üzerinde en çok paylaşılan (RT) linkleri listelen bir uygulama. Ama bölümünden arama yaparak o konuda en çok gönderilen linklere de ulaşabilirsiniz. Bu sayede ilgili olduğunu konuda önemli yazıları kaçırmamış olursunuz.

TweetVolume : Twitter’da yapılan paylaşımlarda kullanılan kelimeleri baz alan bir uygulama. Aramak ve karşılaştırmak istediğiniz en fazla 5 tane kelimeyi yazıp tweet sayılarını ve grafiklerini görebiliyorsunuz.

Tweeght : Bu kullanıcıya reply ya da hashtag’lerini kullanarak ulaşıyor ve popüler olabileceğini düşündüğünüz tweet’leri paylaşıyorsunuz. Sitedeki listeleri de aktif olarak kullanabiliyor ve oradan da retweet yapabiliyorsunuz. Aynı zamanda anasayfadan da kullanım mümkün.

Birdhive : @birthive’a paylaşılmaya değer bulduğunuz linkleri yolluyorsunuz ya da bu kullanıcıyı takip ediyorsanız #bh hashtag’i ekleyerek linki ve açıklamasını paylaşıyorsunuz. Birthive da bunları bir havuz da saklıyor. Fikir çok yeni ve geliştirilmeye açık gözüküyor.

Current.fm : Twitter search baz alınarak belirlenen en popüler konular ile iligili paylaşılan linkleri listeleyen bir uygulama.

TweetMeme : Twitter’da en çok paylaşılan linkleri (RT) kategoriler halinde toparlayıp sunan bir imleme sitesi. Aynı sayfada beğendiğiniz linki twitter profilinizde paylaşabiliyorsunuz.

Trendrr : Kısa bir üyelik sonucu anlık sosyal kelime takip sisteminiz oluyor. Belirlediğiniz kelimeleri yine kendi belirlediğiniz sisteme göre takip ediyor, sistemden anlık güncellemeleri takip edebiliyorsunuz. Bunun dışında raporlama ve e-posta ile uyarı sistemlerini de kullanmak isterseniz ücret ödemeniz gerekiyor.

TwitterFall : Belirlediğiniz kelimelerde anlık takip sistemine sahip oluyorsunuz. Arama bölümünde ana sayfada yer almasını istediğiniz kelimeleri sıralıyor ve anlık olarak güncellemeleri takip edebiliyorsunuz. İlginizi çeken mesajın üzerine gelerek anlık cevap verme, listeye ekleme paylaşma gibi bir çok özelliği kullanabiliyorsunuz.

TweetFu : Adını Kung-fu dövüş sanatından alan bu uygulamada anlık karşılaştırmalar (dövüş) yaptırabiliyor, bu karşılaştırma sonuçlarını grafik halinde görebiliyorsunuz. Ayrıca daha önce başkalarının yaptığı karşılaştırmaları da inceleme şansınız var.

Hashtags : Twitter’ın anlık güncellemelerini takip edebileceğiniz bir uygulama. Arama yaparak birçok güzel ayrıntıya ulaşabilirsiniz. Trend takibi için günlük haftalık aylık sonuçları grafikli şekilde sunuyor ayrıca kullanıcı bazlı aramalar da yapabiliyorsunuz.

TwitterPowerSearch : Tek sayfada birçok anlık takibe imkan sağlayan bir uygulama. Bu uygulamalar arasında twitpic, google, facebook, twitter search, mobypicture gibi sistemler yer alıyor.

“Twitter İçinde Trend ve İstatistik Bilgisi Toparlamak” için 3 yorum

  1. trentter.com ‘ da bence çok iyi bir web uygulaması. Anlık ülke bazında canlı trend ve tweet izleme yapılmasını sağlıyor. Trendleri takip etmek için güzel bir uygulama bence. Tavsiye ederim.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir