FÖ & FS – Facebook’dan Önce ve Facebook’dan Sonra

2004 yılında blog takip etmeye başladığım zamanlarda kaliteli yazanlar dışında enteresan bir kitle daha vardı. Bu kitle, günün şartlarına göre yenilikleri, incelikleri takip etmiş ve Google’ı seo yoluyla kısmen kandırmayı başarmışlardı. Çılgınlar gibi içerik yazar, anahtar kelimelere ve link değişimlerine oynar, bunun sonucunda arama motorlarında üst sıralara çıkarlardı. Tabi hepsinin sonunda gelen ziyeretçilerin adsense reklamlarına tıklama oranlarında gelir elde ederlerdi. Bu yöntemle çok iyi para kazananlar gördüm. (:

Yukarıda yazdığım yazının asıl konuya bağlantısı ise şöyle: en çok aranan şeylerden biri “komik video”ydu. İnsanlar çılgınlar gibi komik videolar arar, izler, başkalarına izletir ve anlatırdı. İnanılmaz derecede popüler bir olaydı bu!

Şimdi aşağıdaki grafiklere bakarak bir şeyler çıkarmaya çalışalım:

Facebook ve Youtube Arama Oranları

Facebook’a 2007 yılında üye olduğumu hatırlar gibiyim. Uzunca bir süre üye olmama konusunda direndiğimi eklemek isterim. Facebook’un da 2007 yılında Türkiye’de aktif kullanıcılar tarafından kullanıldığını, “eski arkadaşını bul” furyasının başladığını söyleyebiliriz. (Asıl patlaması 2008 yılı sonunda oldu.) Youtube ise Türkiye için uzun zaman boyunca harika bir ortam olmuştu fakat Facebook patlaması yaşandıktan sonra video izleme – paylaşma sitesi olan Youtube’a nedense ilgi birden azaldı.

Komik Video Kelimesinin Zamanla Değişen Arama Oranı

“Komik video” aramasında 2006 yılı sonlarında ciddi bir düşüş olmuş ve bu düşüş neredeyse sürekli devam etmiş, etmeye de devam ediyor. Facebook’da da en çok yapılan şeyin video paylaşmak özellikle de komik video paylaşmak olduğunu gördüğümüz için bu düşüşün nedenini anlamak pek de zor değil. (Kısaca, insanlar artık “komik video” bile aramıyorlar! Belki de bilmiyorlar?)

Kalkıp da “Facebook video sitesi oldu”, “Kimse amacına uygun kullanmıyor” falan demeyeceğim. Tek söylemek istediğim şey şu; Facebook, internet kullanıcılarının hayatına tahmin ettiğimizden fazla bir etki gösteriyor. Eskiden kullanıcılar için internet çok geniş bir alanı anımsatırken şimdi çok daha basit bir anlam ifade ediyor. Facebook!

Yaşım ve tecrübem fazla olduğu için söylemiyorum ama Facebook ile internete hayatına başlayan kitle gerçekten “kötü” birer internet kullanıcısı olarak yetişiyor. İnternetin Facebook’dan ibaret olduğunu düşündükleri için gerçek “internet dünyası”ndan habersiz yetişiyor ve hiç bir şey öğrenmiyor, öğrenemiyor.

İnternetin hayatımızın her alanına etki ettiği ve gittikçe öneminin arttığı bu yıllarda “bilinçli” internet kullanıcılarının oluşmasını sağlamamız gerekiyor. Yoksa ilerleyen yıllarda durum hiç de iyi olacak gibi değil!

“FÖ & FS – Facebook’dan Önce ve Facebook’dan Sonra” için 22 yorum

  1. Yazdıkların tamamen katılıyorum özellikle ;

    Eskiden kullanıcılar için internet çok geniş bir alanı anımsatırken şimdi çok daha basit bir anlam ifade ediyor. Facebook!

  2. Başlığı gördüğümce ilk önce bayağı bir gördüm. FÖ & FS kısaltmaları çok harika olmuş. Sonra yazının ciddiliği uzun bir süre düşünmeme neden oldu. Klavyenize sağlık, tebrikler.

  3. Facebook’la birlikte internette site site dolaşmayan, araştırmayan üretmeyen sadece paylaşan hatta bir videoyu bir çok kez paylaşan, paylaştıklarıyla oturduğu yerden propaganda yapan bir nesil çıktı. Aslın nesil demek biraz yanlış çünkü bu kitlenin yaş aralığı 10-50 arası. Evet facebook’tan önce internet daha güzeldi.

  4. Aslında facebook’u bende kullanmamaya kararlıydım fakat web sitesi yüzünden tekrar açtım kendim şu anda içeriklerimde şahsi bir şeyim yok sadece web sitesi ile ilgili ama nedense ben facebook’ tan soğudum ve pek haz almaz oldum. Bunların yanındada tam bi zaman düşmanı facebook kapattığımda kendimi başka yöne yöneltebildim. En azından o o siteyle artık site linkleri vermek dışında haşır neşir olmuyorum

  5. facebook öncesi internet keyifliydi.. her türlü içerikten site yapması trafiğin olması kolaydı. Facebook’a ele aldığımızda oyun olarakta ağırlığını koymaktadır benim çevremden gördüğüm kadarıyla. önceden oyun sektöründe yer alan sitelerde oyun oynayarak zaman geçiren kuzenim, arkadaşım vs. şuanda facebookta.

  6. Şöyle bir istatislik yapılsaydı daha önce olurdu.
    FÖ internetteki amele sayısı, fs amale sayısı veya
    İsmail YK ‘nın facebook şarkısından önceki ve sonraki amele sayısı 😀

  7. SPAM yani internette 1 saniyelik videoyu bile izleyen insanların tek bir yerde birleştiği yer Facebook oldu. Sonrası ise binlerce “hadi gülelim sayfası”.

  8. Facebook açıkcası olumsuz etkiledi tüm siteleri artık insanlar internet sitesine girmek yerine facebook sayfalarından ulaşıyor istediklerine. Bu da internetin tekelleşmesi bana göre.. Buna biran önce çare bulmalıyız.

  9. Sevgili Burak;

    “Eskiden kullanıcılar için internet çok geniş bir alanı anımsatırken şimdi çok daha basit bir anlam ifade ediyor. Facebook!” Ben bu söylemine katılamayacağım maalesef. Çünkü eskiden internet insanlar için birşey ifade etmiyordu. Yeni yeni insanlar internete dahil olmaya başladılar bence. Ayrıca bu facebook konusuna gelecek olursam eğer; Acaba birisi çıkıp bana diyebilirmi lütfen facebook’un ben şu yararını görüyorum, insanlığa yararı var yada ne biliyim olumlu birşey deyin lütfen. Kendimden örnek verecek olursam sizlere; Ben internet cafe işletiyorum 98 den beri. Eskiden insanlar nete chat, oyun ve ortam için gelirdi. Artık facebook denen bela site olunca millet buradan çıkamıyor. Ufacık çocuktan tutun(kendi yiğenim) kocaman adamlara kadar face üyeliği alıyor.(köyden amcam). Artık facebook her yönüyle sosyal hayatı daha da bitiriyor.

  10. Sevgili Abuzer;

    İnternetin yeni yen anlam kazandığı çevre senin yakın çevrenle ilgili bir durum. İnternet kafe iştelen biri olarak bunu söylemene şaşırdım açıkçası. Ayrıca eskinden internete ne için geliyorslar hala aynı nedenlerden dolayı geliyorlar. Şu anda bunların hepsini zaten Facebook’dan yapabiliyor bu kişiler.

    Yararlarını ise saymakla bitiremeyiz Facebook’un. İnternet sektörüne yön verecek kadar önemli yararları var ama bunları yazıya dökmek çok uzun zaman alır. Sosyal hayat tanımınıza göre bitirdiğini de düşünebilirsiniz yeniden şekillendirdiğini de. Kişiden kişiye değişir bu durum da…

    Sadece bilinçlenmek önemli. Umarım bunu başarabiliriz.

  11. insanlar artık günlük zamanının büyük bir bölümünü facebook gibi sosyal paylaşım sitelerinde geçiriyor :S

  12. İnternet sosyal yaşamı öldürüyor facebook tan önce msn icq mirc gibi programlarla sohbet ederdik ama kısıtlıydı. facebook çıktıktan sonra videodur resimdir arkadaşlık gruplarıdır derken bir çok şeyi yapabilir hale geldik ki buda nette geçen zamanı ikiye katladı. Facebookta oynanan oyunlarda cabası. sosyal yaşam bitme noktasına geliyor ki buda iyi bişe değil çünkü insanlar birbirinden uzaklaşıyor sanallaşıyoruz.

  13. Merhabalar, Başarlı blog için tebrikler öncelikle.
    Yazmış olduğunuz facebook konusunun işlendiği makalede size katılmamak mümkün değil, Türkiyemizde sadece Facebook değil tüm alan ve branşlarda en popüler olan dala konmak nedense bir alışkanlık olmuş. Popüler kitap, popüler yazar, popüler film, polpüler müzik… bu örnekler çoğaltılabilecek türden ne yazık ki. Sanırım bu olay ailelerde ondan önceki süreçde de ailelerin ailelerinden süregeliyor. Hiç unutmam sürekli alış veriş yaptığım bilgisayar market de 2 aile bilgisayar toplatmak için yarışıyorlar, anladığım kadarı ile aynı binada altlı üstlü oturan iki komşuydular 🙂 beyler kasada kredi kartı için ödeme sırasında yarış yaparlarken eşleri de toplanacak olan bilgisayar parçalarının başlarında teknik görevliye; benimki facebook a girecek değilmi diye sordu, akabinde diğer komşunun eşi bak onunki girer benimki girmezse vallaha geri getiririz diye bir cümle kurmuştu 🙂 Ahhh güzel türkiyemin güzel ve çok bilen kültürsüz insanları.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir